Steel-harp lebegés

2018. 02. 25

Sokan az életet mókuskeréknek titulálják, és nagy nyaralásról álmodoznak. Én is imádok utazni, félreértés ne essék, viszont, ha az életminőségünkre akarunk hatással lenni, a rendszeresen beiktatott mini vakációk kimondhatatlanul sokat jelentenek. Ha már csak heti egyszer rendszeresen kikapcsolsz, megújult erővel tudod végezni tennivalóidat a héten, és az a 90 perc kiesés a hatékonyság megnövekedése miatt többszörösen megtérül.

Az élőzenés alkalmaknál is előzetesen fizikai gyakorlás történik. Ráhangoló mellkasnyitó helyzettel, és a légzés tudatosításával indítunk, majd az egész testre kiterjedő átmozgatás, és intenzív fizikai aktivitás történik az ászanák, testtartások tudatos megélésén keresztül. Ezt követi a vezetett relaxáció. Sokkal könnyebb ellazítani az izmokat, ha előzetesen megfeszítettük őket. Az elernyedést-ellazulást erőltetni nem lehet, kondicionálni igen. Minél többször engeded meg magadnak, hogy savászanában elhelyezkedj és időt tölts benne, annál hamarabb végbemegy az ellazulás.  Maga a testhelyzet is ezt az üzenetet küldi az agynak. Erről a pózról ezt érdemes tudni:

„Ellazítja az egész pszicho-fiziológiai rendszert. Minden olyan hatással számolhatunk, amelyet a relaxációs technikák nyújtanak, illetve testileg, lelkileg és mentálisan felkészít a jóga nidrá (jógikus alvás, vagy dinamikus alvás) gyakorlására. Élettani szinten javul az agy és egyéb szervek oxigénellátása, csökken a vér tejsavtartalma, javul a szervek vérellátása, csökken a vér koleszterinszintje (javul a jótékony és káros koleszterinek aránya), nő a vér endorfinszintje, jó minőségű, szinkronizált alfa hullám jelentkezik az agyban, ami javítja a sejtek megújulási folyamatait. Lelki szinten kiléptet érzelmi és gondolati automatizmusainkból, támogatja az önismeretet. Mindennek köszönhetően erősödik az immunrendszer, javul a hangulat és a stresszel való megküzdés képessége.”

Ezután különleges hangszerét szólaltatja meg Navrátil Heni. A steel-harp rezgései segítik, hogy még mélyebb legyen az ellazulás, előnyös hatásaiból még inkább részesülhess. Nem is tudnál mást tenni, mint hagyni, hogy megtörténjen ez veled.

 

A telefonodnál vagy laptopodnál lehet, hogy szoktad alkalmazni a “kikapcs-bekapcs” csodaszert.

Miért ne alkalmazhatnánk ezt magunknál? Az agy, a mentális folyamatok kikapcsolását azonban nem sok embernek tanítják meg gyermekkorában. A férjem az egyetlen ember, akiről tudom, hogy az ébrenlét-nem ébrenlét határát gyerekkora óta tudatosan megfigyelte. Ki is alakult benne igény a folyamatos relaxációra, amit autodidakta módon, csak önmegfigyelés alapján rendszeresen végez. Ha te is könnyedén el tudod engedni a gondolatokat, el tudod lazítani a tested, tudd, hogy a népesség kis százalékát képviseled. A legtöbb ember autogén tréning, relaxáció, vagy jóga nidra segítségével tudja elérni ezt. Újraindítás után általában megint gond nélkül, optimálisan működik tovább az adott egység.

Saját magunkra ritkán nézünk, mint működő szerkezetre. Néhány kérdés, ami hátha megmozdít benned valamit:

  • Milyen gyakran gondolkozol el rajta, hogy mi lehet a használati útmutatódba írva? Az autónknál megoldjuk az olajcserét x kilométerenként. Mi a helyzet önmagunkkal? Te hogy szervizeled magad?
  • Mi hajt téged? Akár szó szerint fizikai szinten az étel és testmozgás terén, vagy érzelmi szinten, mi az, ami igazán megmozgat? 
  • Ki vagy mi a legnagyobb támogató erő az életedben?Mi az, ami nélkül könnyebb életed lehetne?
  • Mi az, ami teljesen kikapcsol? Mi az, ami feltölt?

A jógagyakorlás előbb utóbb elirányít ezekhez a kérdésekhez is, vagy egyszer csak azt veszed észre, hogy életviteledben ezek egyre hangsúlyosabb szerephez jutnak. Egyszerűen és szisztematikusan elvezet egy teljesebb élet megéléséhez. Ezt kívánom minden jelenlegi és leendő jógagyakorlónak.

Szeretettel várunk 2018. 02.27-én az élőzenés relaxációra:

Évi és Heni

 

Ebben a cikkben olvashatsz még a relaxációról, az idézet is innét származik. ITT is olvashatsz még további hatásairól.

A kép csak illusztráció a doyoyoga.com oldaláról, a jógateremről ITT találsz képeket. 🙂

 

 

 

 

Kedves Látogató!

Ezúton értesítelek, hogy a BINDU JÓGA átköltözött Londonba.

Amennyiben online jógaterápiás konzultációt szeretnél, keress a lent megadott e-mail címen vagy Facebookon.

Namaste

Évi