Kutasi Évi – Okl. Jógaoktató és Jógaterapeuta

evi-profil

Miért jógázom? Úgy érzem megnyugszik a lelkem, kisimul a homlokom és szabadabban lélegzem. Ahogy változik a világhoz való hozzáállásom, az egy egyre barátságosabb és támogatóbb helynek tűnik. A jóga túlmutat a sporton. Ebben a komplex rendszerben az egészséghez és jólléthez vezető átfogó megközelítést találtam meg, amely lehetővé teszi a személyiség szüntelen fejlesztését. Ahogy a korábbi kondícionált berögződéseket, nézőpontokat újakra cserélem, segít közelíteni a derű és nyugalom állapotához. Ki ne szeretné jól érezni magát minden körülmény között?

A jógaoktatói és jógaterapeuta szakirány megszerzése után Indiában, a Kaivalyadhama Jóga Főiskolán folytattam tanulmányaimat. Ez India Oktatási Minisztériumának hivatalos képzési helye.  Azóta is törekszem, hogy a jógatradíción kívül Indiát is elhozzam a gyakorlóimnak, így eddig három workshop során működtünk együtt indiai oktatókkal Veszprémben.  A legutóbbi esemény után készültek ezek a képek. Amíg nem találkozunk személyesen, ezek az informális fotók talán segítenek, hogy személyesebb benyomásod legyen rólam:

Indiai oktatónk, Jas Shan

Jóga Veszprémben vidáman

Joginik

Óráimon a jógatradíció elemein felül a következő forrásokból is merítek: alapvető ájurvédikus és NLP ismereteket tanulunk, a pránajáma (légzőgyakorlatok) gyakorlásnál figyelembe vesszük a Buteyko légzésterápia ajánlásait, és az ászanák (pózok) oktatásánál Bene Máté gerincterápia jógával irányelveit is elsajátíthatod.

Olyan konkrét technikákat kapsz a kezedbe, amelyek a mindennapokban könnyedén használhatók, és amelyekkel hangulatodat, koncentrációdat már az első alkalom után befolyásolni tudod. Ezek uralása pedig egy javuló fizikai állapottal, derűsebb közérzettel jár. Az órákon segédeszközöket használunk, hogy a mindenkori állapotodnak megfelelően és biztonságosan végezhesd a gyakorlatokat.

Oklevelek

 • 2013-2014 Magyar Jóga Akadémia okleveles jógaoktató
 • 2014 Buteyko légzéstechnikai tanfolyam
 • 2015-2016 Magyar Jóga Akadémia jógaterapeuta
 • 2015 Magyar Jógaoktatók Szövetsége minősített jógaoktató
 • 2016 National Library of Ayurvedic Medicine, India: Overview of Ayurved (Ájurvéda áttekintés)
 • 2016 Bene Máté Zoltán Gerincterápia jógával
 • 2017 Kaivalyadhama Jóga Főiskola: Mesterkurzus jógaoktatóknak

Egyéb meghatározó tanulmányok

 • Pannon Egyetem Pedagógia-Pszichológia Tanszék: Autogén tréning szeminárium
 • 2014 Swami Adzsaja: A jáma és nijáma bölcsessége
 • 2014 Bhavani: Swaroopa jóga
 • 2014 Selmeci J. Csongor és Selmeciné B. Ági: Terápiás gyakorlatsorok a Magyar Olimpiai Bizottsággal együttműködésben végzett kutatáshoz
 • 2016 Dr. Sharma: Patandzsáli féle Krija jóga

Beavatás

 • 2015 Himalája Jóga Tradició Raghavendra Adiga

Okleveles jógaoktató végzettség

Alapos, több irányzatot megismertető alapképzést végeztem el, ami egy gazdag eszköztárat adott a kezembe az órák felépítéséhez. A jóga nyilvánvaló fizikai oldala mellett a jóga filozófia, jóga pszichológia, jóga történet, jógabölcselet és didaktika is szerepelt a tananyagban. Hiszem, hogy az órai gyakorlást hatékonyan kiegészíti az, ha a jóga komplex tudását emészthető részekre lebontva megosztom. Az otthoni gyakorláshoz online találsz gyakorlatsorokat. Sokat merítek egyéb forrásokból is. Olyan információk ezek, amelyek esetleg elgondolkodtatnak, felvidítanak, fejleszthetnek vagy motiválhatnak téged. Érdemes lehet a blogbejegyzéseket átlapozni, ott találod meg ezeket az anyagokat.

Több, mint 10 év saját jógapraxis

Mi közöd van ehhez? A lehető legtöbb. Hitelesen csak azt tudom átadni, amit megéltem saját magam.
Az ászanák (pózok), pránajáma ( légzőgyakorlatok ), satkarmák (tisztítógyakorlatok), relaxáció, jóga nidra ( mélyrelaxáció ), és meditáció nem csak rövid, hanem hosszútávú hatását is saját bőrömön tapasztaltam.
A komplex létélményt sokáig kerestem a nyugati világ szokásos megközelítésével, de a jógagyakorlásom hozta el azt, hogy ennek közelébe kerülhettem. A leginkább azt szeretem benne, hogy folyamatosan derűs alaphangulattal ajándékoz meg. Vigyázat! Ez utóbbi ragadós!

Jógaterapeuta végzettség

Jógaterapeuta végzettségemnek számos hatását fogod élvezni az órán, ha eljössz. Először is, óra közben az aktuális állapotodhoz tudom igazítani a gyakorlatokat. Az eszközhasználat, pózváltozatok, és az időhossz megválasztásával egyénre szabott, differenciált gyakorlást tudok biztosítani. Jógaterapeutaként megtanultam, hogyan lehet akár különböző sérülések/ betegségek esetén is segédeszközzel biztonságosan kivitelezni pózokat, például lehet térd problémával térdelni, vagy bokaproblémával sarokülésben elhelyezkedni. Másodszor, igény esetén rád szabott gyakorlatsort is össze tudok állítani neked konzultáció keretén belül.

Bene Máté Gerincterápia jógával képzésének köszönhetően kifejezetten gerincbarát órákat tartok. Megtanuljuk a helyes testtartást, és az ennek megtartásához szükséges izmokat erősítjük. Folyamatosan felhívom a figyelmet az egészséges gerinchez szükséges egyéb fontos faktorokra is.

Ájurvédikus tanácsokat kapsz a napirend, táplálkozás, és tisztító eljárások témájában, hogy megismerd saját magad használati utasítását. Ha nyitott vagy erre, apró változtatásokat vezethetsz be életedbe, ezek által pedig közelebb tudsz kerülni optimálisabb működésedhez minden szinten.

A pránajáma, azaz légzőgyakorlatok tanításában segítségemre van a Buteyko-légzésterápia képzés anyaga. Ennek megalapozása már jógagyakorlásod elején bevezetésre kerül, így kezelni tudod a téged érő stresszt, növelheted az energiaszinted és fokozhatod a tudatosságod, koncentrációd.

Felnőttképzési tapasztalat

Felnőttképzési tapasztalatom mind angol nyelvi oktatóként, mind szakmai vezetőként segít a hatékonyabb óravezetésben, hiszen a készségfejlesztés módszertani irányelveivel tisztában vagyok, és azokat alkalmazni tudom a jógafoglalkozásokon. Tananyagfejlesztésben szerzett jártasságom kamatoztatni tudom a jógaórák tematikájának összeállításában. Az egyetemi tanári diploma adja az oktatási folyamat pedagógiai-pszichológia-módszertani alapjait.

Nyelvi korlát nélkül hozzáférek a legfrissebb angol nyelvű szakirodalomhoz, és ezt azonnal be tudom építeni az óráimba, fenntartva saját és gyakorlóim motiváltságát, lelkesedését.

Beavatásom

Személyes mantra beavatásomat 2015-ben kaptam. Ez az otthoni, saját gyakorlásom során a meditációban nyújt segítséget. Maga India is felért egy más jellegű energia megtapasztalásával, amit minden órámon igyekszem közvetíteni.

A szavak nem tudják kifejezni a jóga teljes értékét. Meg kell tapasztalni.”

/ B.K .S .Iyengar/

Kedves Látogató!

Ezúton értesítelek, hogy a BINDU JÓGA átköltözött Londonba.

Amennyiben online jógaterápiás konzultációt szeretnél, keress a lent megadott e-mail címen vagy Facebookon.

Namaste

Évi