Ismerd meg a Bindu Jógát

MI A BINDU

A BINDU szó egy szemléletmód kifejezése: az órákon hatha jógát gyakorlunk eszközök használatával a rádzsa jóga szellemiségében. Olyan szót kerestem, ami kifejezi, hogy egy erős mentális tréning is zajlik, és a fizikai szinten túlmutat ez a gyakorlás.

A BINDU szanszkrit szó. Erre a nyelvre jellemző, hogy egy-egy szó rengeteg összesűrített tartalmat képes jelölni. Én a szó pont, csepp jelentését használom ebben az esetben. Ez a pont a legfelsőbb, legtisztább tudatosságra utal, aminek elérése a jóga célja.

A névválasztás ötlete egy szakrális geometria tanfolyamról származik, amikor a Sri Yantrát szerkesztve csodálkoztam rá erre a roppant erős szimbólumra a kép közepén. Ezt szinte minden jógateremben megtaláljuk, így nem volt ismeretlen számomra. Most mégis magával ragadott, ahogy az előadó mesélt a Sri Yantra és Óm kapcsolatáról, a különböző részek jelentéséről, és magáról a középpontról, a BINDURÓL, ami az áttörési pont, az emelkedés, a tökéletesség lehetősége. Minden egyes jógagyakorlással efelé törekszünk.

Számomra azt a befelé irányuló figyelmet is képviseli, amikor jógagyakorlás előtt megállunk, és tudatosítjuk, hogy a következő 90 percben magunkkal fogunk foglalkozni. Hozunk egy döntést, hogy életünk többi aspektusát átmenetileg függőben hagyjuk, és csak magunkra figyelünk. Összpontosítunk, koncentrálunk. A légzésre, a fizikai érzetekre.

Az eddig szétszórt figyelmet a test által felvett pózok fontos pontjain és a légzésen tartjuk. Akkor is igyekszünk fenntartani mindezt, ha nagy kihívás a pózkitartás, és kemény fizikai korlátba ütközünk. Utána érzetfigyeléskor a légzés segítségével mindig elcsendesítjük magunkat. Ez a BINDU szemlélet allegóriája: a külvilág kibillenthet minket nyugalmi állapotunkból, de az elsajátított eszközöket használva visszatérhetünk a nyugalmi helyzetünkbe, középpontunkba, ami a természetes alapállapotunk.

Ebben az állapotban tudsz koncentrálni, gyógyulni, erősödni, azaz optimálisan működni. Bármi legyen is jelenlegi életcélod, a legkönnyebben így érheted el.

Jógázóim szavával az órákról:

Az oktató (Évi) mindig mosolygós, kiegyensúlyozott, és ezt a lelkiállapotot nekünk is átadja. Tetszik, hogy az általa összeállított órán mindenki a számára éppen megfelelő nehézségi fokozatban tudja a gyakorlatokat elvégezni. /Eszter/

Alapos magyarázatot kapunk minden gyakorlathoz. Megizzadok és elfáradok, ugyanakkor frissebbnek és fittebbnek érzem magam, mintha kicseréltek volna. /Ildikó/

Pontosan látja az összes korlátomat és segít feszegetni azokat, ugyanakkor vigyáz, hogy ne terheljem túl magam.” /Ildi/

Kedves Látogató!

Ezúton értesítelek, hogy a BINDU JÓGA átköltözött Londonba.

Amennyiben online jógaterápiás konzultációt szeretnél, keress a lent megadott e-mail címen vagy Facebookon.

Namaste

Évi