A jógaórák jellemzői

Fizikai és mentális tréning

Az órán pontos és részletes utasításokat adok a különböző pózokhoz. Ezeket a legtöbbször statikusan kitartjuk. Maga a figyelem folyamatos körbevezetése a testen a légzéssel egybehangolva nem csak a fizikai határokat feszegeti, hanem egy igen erős mentális tréning is. Fejleszti a koncentrációt, a kitartást és lecsendesít. Olyan nyugodt aktivitás ez, ami éberséggel és felfrissüléssel ajándékoz meg minket, miközben folyamatosan fizikai kihívások elé állítjuk magunkat. Miután elsajátítottuk a pózok alapjait, alkalmanként dinamikus, flow elemeket is alkalmazok az órán.

Miért így?

Nagyon leegyszerűsítve az ászana (póz) olyan, mint egy antenna.  Minél pontosabban belehelyezzük a testünket az adott helyzetbe, annál pontosabban fogjuk az adást, azaz annál jobban megtapasztalhatjuk az adott póz jótékony hatásait. Ez természetesen függ még a kitartott idő hosszától is, és attól, mennyire koncentráltan végzed a belső munkád.

Jógaeszközök

Eszközöket használunk, hogy a póz helyes felvételét megkönnyítsük. Kezdő gyakorlóként sok fizikai korlátba ütközhetünk bele az első órán, például soha nem kérném kezdő jógázótól, hogy fogja meg a bokáját nyújtott lábbal. Ezeken segít átlendülni a tégla, blokk, heveder, hengerpárna, vagy a felfüggesztett kötelek használata. Sokan azért is szeretik ezeket, mert ugyanazt a pózt több oldalról körbejárjuk, így a gyakorlás mindig változatos. Lehetővé teszik azt is, hogy óráról-órára a fokozatosság elvét betartva tudjanak fejlődni, és a gyakorlás biztonságos legyen. Az eszközök segítik az eltérő igényű gyakorlók egymás melletti gyakorlását is, hiszen mindenkinek személyre lehet szabni az adott póz megfelelő változatát. Haladóbb gyakorlóknak segíthet az irányok tudatosításában és az ászanák finomításában.  Egy jógázóm szavaival élve: az általam összeállított órán mindenki a számára éppen megfelelő nehézségi fokozatban tudja a gyakorlatokat elvégezni.

Egy kis plusz

Az a feltevésem, hogy ha elhatározod, hogy jógázni kezdesz, valószínűleg van igényed a változtatásra, fejlődésre. Ebből fakad a számomra legfontosabb kérdés: Hogyan tudnálak a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban segíteni ebben?  A jóga eszköztárán felül olyan plusz tudáselemeket, módszereket mutatok, amiket kipróbáltam és számomra pozitív változást hoztak. A visszajelzések alapján ezek a gyakorlóimnak is hasznosnak bizonyulnak.

Jógaterápia

Jógaterapeutaként megtanultam, hogyan tudom éppen aktuális állapotodhoz igazítani az órai gyakorlatokat. Igény esetén személyre szabott gyakorlatsor összeállítását is vállalom. Az ászanák (pózok), pránajáma (légzőgyakorlatok), relaxáció és satkarmák (tisztító, kivezető eljárások) sok élethelyzetben tudnak segíteni.

Gerincterápia

Bene Máté Gerincterápia jógával képzése által még inkább képessé váltam óráimat a nyugati ember ülőéletmódja által leterhelt gerincére szabni. Teljesen másra képes egy indiai test, mint egy nyugati. A porckorongok egészségéről sok szó esik óráimon, kifejezetten gerincbarát foglalkozást tartok.

Indiai tapasztalat

Az órák menetére kihatással van az a 9 hét, amit egy egyedülálló intézményben tanulhattam, Kaivalyadhamban. Ennek spirituális szívét egy ashram adja, amiből számos létezik Indiában. Ami kiemeli a többi hely közül, az egyrészt az állam által elismert  jóga főiskolája, illetve az, hogy ennek tudományos hátterét egy világszerte elismert kutatóintézet, levéltár és jóga kórház, valamint egy könyvkiadó adja, melyek az intézmény szerves részét képezik.

Kedves Látogató!

Ezúton értesítelek, hogy a BINDU JÓGA átköltözött Londonba.

Amennyiben online jógaterápiás konzultációt szeretnél, keress a lent megadott e-mail címen vagy Facebookon.

Namaste

Évi