Tedd az elméd kellemes hellyé

2017. 01. 06

A LÉGZÉS A KAPOCS A TEST ÉS ELME KÖZÖTT

Minden jógafoglalkozáson időt szánunk a megérkezésre nemcsak testben, hanem lélekben is, és emlékeztetjük magunkat, hogy a légzés a kapocs test és elme között:

“Az elmétek és a lélegzetetek két jó barát, elválaszthatatlanok, és mindig együtt dolgoznak. Következésképpen, amikor uralmatok alá vonjátok a légzéseteket, akkor az elméteken is uralkodtok, hiszen együtt élnek, nagyon közel állnak egymáshoz.” / Szvámi Ráma/

„Hol végződik a test, s hol kezdődik az elme? Hol végződik az elme, s hol kezdődik a szellem? A határokat nem lehet tisztán megvonni, mivel ezek a területek mind összefüggenek egymással, mind ugyanannak a mindent átható isteni tudatnak a különféle aspektusai.” /Iyengar/

Dr. Sharma a Patandzsáli féle Krija jóga előadássorozatában kifejtette, hogy az indiai gondolkodásmódtól mennyire idegen a létezési síkok felszabdalása. Ők ezeket egy egységnek látják, számunkra nem így látszik. Pedig pont ezért is tartom olyan csodásnak a jóga gyakorlását: ha az egyik területen energiát fektetsz be, óhatatlanul megjelenik mindegyiken. Ha a légzésed uralásán elkezdesz dolgozni, a test, elme is követni fogja ezt a fejlődést.  Mindez visszafelé is ugyanúgy érvényes. Éppen ezért:

„A jógi sohasem hanyagolja el testét, sem tudatát, s nem is sanyargatja azokat, hanem szerető gondoskodásban részesíti őket. Testét nem a szellemi megszabadulás akadályaként kezeli, s nem kudarcainak okát látja benne, hanem az számára a megvalósítás eszköze. Olyan erős testet igyekszik kovácsolni magának, mint a gyémánt, hogy egészséges és szenvedéstől mentes legyen… valódi önmagát nem képes elérni az, aki erőtlen, s az nem érhető el a nemtörődömség és céltalanság útján sem. Ahogy a ki nem égetett agyagkorsó könnyen szétfoszlik a vízben, a test is gyorsan bomlásnak indul. Ezért ahhoz, hogy erőssé és tisztává váljon, keményre kell égetnünk azt a jóga önfegyelmező gyakorlatainak tüzében.” /Iyengar/

ÖNELLENŐRZÉS A MINDENNAPOKBAN

A légzésfigyelésen kívül, amit házi feladatként a legelső alkalommal megkapsz jógaóra után, érdemes tudatosítani időről-időre közérzeted is. Ez ad egy alapvető benyomást arról, hogy mostanában mi zajlott le benned mentális-érzelmi síkon. Habár az érzelmekre lehet úgy tekinteni, mint előjel nélküli energia, a legtöbb ember erre képtelen, és igenis pozitív vagy negatív irányba viszi az aktuális emóció. Ezért az önmegfigyelés legelején fontos, hogy azonosítsuk az érzelmeinket, és tudatosítsuk, hogy hatalmunkban áll megváltoztatni azokat. Nem tehetetlen bábként sodródunk ezek árapályában. A légző gyakorlatok elsajátítása óriási segítséget jelent az érzelmek uralásában. A legtöbb szenvedésünk okozója mi magunk vagyunk. Nagyon ritka, hogy fizikailag valós veszéllyel kell szembenéznünk, mégis sokszor tartunk valami jövőbeli dologtól, vagy a múlton merengünk.

SZERETŐ GONDOSKODÁS – FOGADD ÖRÖKBE MAGAD!

A szerető gondoskodás kialakításához elképzelhetjük, hogy attitűdünket olyanná alakítjuk magunk felé, mintha saját kisgyermekünk lennénk. Még ha nincs is gyermeked, el tudod képzelni, hogy azt a bánásmódot kapja tőled, amit te magadtól? Mit változtatnál? Többet dicsérnéd? Azokat a kajákat kapná, amiket mostanában magadnak szánsz? Ugyanakkor tennéd ágyba, mint most magadat? Többet olvasnál neki? Vagy zenét hallgatnátok? Hagynád, hogy annyi ideig üljön szünet nélkül görnyedten, mint ahogy neked kell esetleg a monitor előtt gubbasztanod? Mi lehet ezekből egy apró változtatás, amit magadnak megengedhetsz már most? Jövő héten lehetne még ennél is jobb?

“ŐRIZD MEG TESTED MOZGÉKONYSÁGÁT ÉS LELKED TISZTASÁGÁT, AKKOR ELMÉD NYUGODT LESZ, MINT A HEGYI TÓ, AMELY AZ ÉG VÉGTELEN DERŰJÉT TÜKRÖZI.”

/Szepes Mária/

Kívánom, légy tettre kész, önfeledt, könnyed és játékos az önmegfigyelés útján!

Kedves Látogató!

Ezúton értesítelek, hogy a BINDU JÓGA átköltözött Londonba.

Amennyiben online jógaterápiás konzultációt szeretnél, keress a lent megadott e-mail címen vagy Facebookon.

Namaste

Évi