Szúrja namaszkára – napüdvözlet

2018. 05. 30

A napüdvözlet gyakorlatsornak rengeteg változata ismert. A bejegyzés végén három videót is találsz, hogy képes légy szakszerűen gyakorolni otthon is. Használhatod őket felváltva, vagy egyet kiválasztva folyamatosan fejlesztve magad. Ha már magabiztosabb vagy, gyakorolhatsz akár a lenti képek alapján is. Végül eljön a pont, amikor teljesen internalizálódik már minden légzés és mozdulat és átlényegül a gyakorlás. Csak kezdd el.

Az jógaórák alatt mindig megjegyzem, hogy bizonyos fennálló állapotoknál mire figyelj, amire az érintettek biztosan emlékeznek is saját jól felfogott érdekük érdekében. Ha kérdésed van, keress bátran.

Először motivációként nézzük meg, milyen jótékony hatásokat tapasztalhatunk meg, ha rendszeres elkezdjük végezni. A jogapont.hu oldalon Medvegy Gergely így ír erről:

A szúrja namaszkára rendszeres gyakorlásának hatásai

A pszichére kifejtett hatásai: növekszik az érzelmi kiegyensúlyozottság, csökken az agresszió és a szorongás. A gyakorlás megelőzi, legyőzi és megszünteti az olyan letargikus állapotokat, mint például a pesszimizmus, a kedvetlenség és a lustaság. A stressztűrő- és feldolgozó képesség növekszik, hatására általános nyugalom következik be a tudatban. Erősödik a kontroll az érzelmek felett, javul a szellemi teljesítőképesség. A szúrja namaszkára a belső béke és harmónia állapotát teremti meg, valamint optimizmussal és életkedvvel tölt fel.

A testi szintű hatásai: a gyakorlatsor átmozgatja a test minden nagyobb izmát és ízületét. Az izmok rugalmasabbá, erősebbé válnak, növekszik a teherbíró képességünk, csökken a sérülésveszély, növekszik az állóképesség. Megerősödnek a mélyizmok, javul a testtartás. Megszünteti a tartáshibákból eredő panaszokat. Az ízületek mozgásterjedelmét kitágítja. Javul a mozgáskoordináció, az egyensúly, a test- és mozgástudatosság. A test erős, hajlékony, gyors és egészséges lesz.

Nemcsak a dinamikus mozgás edzi meg a szívet, de az előrehajlások, a homorítások és a mély légzések is átmasszírozzák azt. Az izmok nyújtásának és feszítésének váltakozása a keringés szervrendszerére értornaként hat. Javul a keringés, a szívfrekvencia csökken, a perctérfogat nő, így gazdaságosabbá és hatékonyabbá válik a szívműködés. A tápanyagok hatékonyabban jutnak el a sejtekhez, míg a salakanyagok könnyebben ürülnek ki a szervezetből.

Az egyenletes, mély légzés átszellőzteti a tüdőt, megtisztítja a léghólyagocskákat a pangó és elhasználódott gázoktól, hogy friss, oxigénben gazdag levegővel töltse meg azokat. A mozgás és a légzés összhangja vitalizálja a légző izmokat. Csökken a légzésszám, nő a légzéskapacitás, melynek következtében hatékonyabbá, tudatosan irányíthatóvá válik a légzés. A spontán légzés során is kialakul a helyes, mély légzés. Mivel a vérbe több oxigén kerül, a szén-dioxid hatékonyabban tud távozni, ennek következtében életerőssé válik a test.

A testgyakorlatok és a légzés együttes hatására a belső szervek még intenzívebb masszázsban részesülnek, átjárja azokat a vér, a testnedvek és az energia. Ezáltal javul a funkciójuk, jobban el tudják látni a feladatukat. Az anyagcsere, a kiválasztás, az emésztés hatékonyabbá válásával könnyebben beállítható és megtartható az egyénileg ideális testsúly. A test megfiatalodik, a bőr, a belek és a kiválasztó szervrendszer könnyebben szabadul meg a méreganyagoktól.

A belső masszázs, a mozgás és a légzés összhangja a belső elválasztású mirigyekre (endokrin rendszerre) hat közvetlenül és jótékonyan, így a test hormonháztartása kiegyensúlyozódik. A domborítások és homorítások váltakozása átmozgatva a gerincoszlopot, a gerincvelőt és a kilépő ideggyököket is serkenti. Az előrehajlások kedvezőek az agy működésére, ennek hatására az idegrendszer működése is érezhetően javul.

Összegezve megállapítható, hogy a szúrja namaszkára az egész szervezetre végtelenül áldásos hatással bír. Amellett, hogy megfiatalítja és ragyogóvá teszi a testet, a tudatot felkészíti a mélyebb, lelki tudás befogadására.

[i]

A gyakorlás kivitelezésèhez további tanácsokat ITT találsz: mikor és hogyan végezd, milyen ellenjavallatai vannak.

Ha érdekel a napüdvözlet és pránajáma kapcsolata, ITT olvashatsz még róla.

Videók

Az első, Sivananda változatnál a jobb lábas változatnál az instrukciók hangzanak el, majd a bal lábas változatnál mantrával végzik. Sivananda napüdvözlet videó

Varga Judit biztonságos gyakorlásról szóló előadását már ajánlottam korábban. Ebben a videóban az Ashtanga jóga legkezdőbb napüdvözlet variációját oktatja. Először alaposan végigveszi a pózokat, így, ha úgy döntesz, hogy ezt a variációt használod, érdemes ebben elmélyedni. Ashtanga kezdő napüdvözlet alapozás videó

Ha már megalapoztad tudásod erről, egybefűzve is felvettek 18 napüdvözletet. 5 perces átmozgatással kezdődik a videó. A fokozatosság elvét itt is érdemes betartani. 18 perces napüdvözlet videó

Végül pár variáció képekben

A kiindulás és megérkezés mindig tadászanában történik belégzéssel.

[ii]

Választhatod ezt is:

Ennél a variációnál a térd-boka helyzetre figyelj és igazítsd egymás fölé-alá:

 

Jó gyakorlást kívánok!

Évi

 

[i] http://jogapont.hu/index.php?inc=oldal&id2A=0000000258&cikk_id2=0000000235#.Ww6c5kiFPIU

[ii] https://mad4yoga.com/glossary/surya-namaskar-hatha-yoga/

Kedves Látogató!

Ezúton értesítelek, hogy a BINDU JÓGA átköltözött Londonba.

Amennyiben online jógaterápiás konzultációt szeretnél, keress a lent megadott e-mail címen vagy Facebookon.

Namaste

Évi