Minden pangás egy kis halál – mi az ellenszer?

2018. 04. 29

A jóga hatásmechanizmusának szemléltetésére is alkalmas lehet a nauli gyakorlata. De hogy is jutottam ide ezen a csodás napsütéses hétvégén? A Magyar Jóga Akadémia tartott képzést jógaterapeutáknak, és a korábbi hallgatók részt vehetnek ezen. A nyitó mantrák után egy 45 perces pránajáma gyakorlást tartott Selmeci Csongor. Ezen vett részt Dr. Pápai Gyula is, aki velünk együtt gyakorolva a naulit végezte.

Igazából elég csak ránézni Gyulára, tetterős, határozott kiállású, összeszedett elméjű embert láthatunk. A következő ászanaórát ő tartotta, majd Selmeci Ági a Kaivalyadham Tradíció szerint biztosított elmélyülést ászanagyakorlással. Az ezt követő szünetben fogalmazódott meg bennem, hogy Gyula személyén keresztül mutassam be, milyen az évtizedek óta kitartóan gyakorló ember példája. 1961-ben, 18 évesen ismerkedett meg a jógával  Selvarajan Yesudián Sport és Jóga című könyvéből. Nem is hiszem el! Hogy lehet ez az ember, aki előttem áll, ennyi idős? Sokan ebben a korban a hamut is mamunak mondják, hogy csak a szellemi leépülésre utaljak, ő pedig olyan haladó ászanákat mutat be, ami nála 50 évvel fiatalabbak számára is kihívás.

A jóga iránti érdeklődés lényegében belső motivációként jelentkezett nálam és a könyv alapján elkezdtem gyakorolni. A mindennapi rendszeres gyakorlás jelentősen megváltoztatta az életemet, ettől kezdve sohasem betegeskedtem és minden célomat meg tudtam valósítani. “ /Dr. Pápai Gyula/ [i]

Jelenleg a Magyar Jóga Akadémia minősített vezető jógatanára, vezető jógaterapeuta, az Egészségügyi Továbbképző Intézet vezető szakoktatója.

Megkértem, mondjon pár szót erről a gyakorlatról, majd mutassa be:

„A nauli a hosszanti hasizmok kiemelése. Mivel a jobb és bal oldal váltakozva kerül sorra, úgy tűnik, mintha forgatnánk. Ez alaposan átmasszírozza a hasi szerveket, nagyon erős tisztító hatása van, és az energiákat is felfelé emeli, nagyon erősen energetizál. A szakirodalom szerint a gyakorlat segítségével hosszú ideig meg lehet őrizni a tökéletes egészséget és a fiatalságot.”

 

Indiában is készítettem egy felvételt Mr. Banwarilalról, amint a naulit végzi:

 

A videó alá a következő megjegyzést írtam fel akkor:  A haladó pránajáma óra keretén belül vett szárnyai alá Mr. Banwarilal, amiből magánórák lettek. Ma reggelre berendelt, hogy átvegyünk nèhány további technikát. A nauli nem ’alien yoga’, hanem egy krija technika, ami megtisztítja a testet, ezáltal segítve a tudatosság emelkedését.

Ennek a bejegyzésnek nem a nauli bemutatása a célja, hanem az, hogy a jóga működési elvét illusztráljam vele, amiről Gyula további megjegyzésében olvashatunk:

“A betegség abból adódik, ha a különböző testi folyamatok, például az anyagcsere nem működik megfelelően. Ha nem használjuk a testünket kellő intenzitással minden funkcióban, pangás alakul ki. Ahogy lelassulnak ezek a folyamatok, lerakódások, mérgek, salakanyagok, így ott a sejtek nem kapnak kellő oxigént, tápanyagot. A vér nem tudja elszállítani a salakanyagokat, méreganyagokat, elhalt sejteket, amik folyamatosan cserélődnek. Egyre inkább működésképtelenné válik a test minden folyamata.”

Pont a múlt héten ez így sűrűsödött egy mondattá a fejemben: Minden pangás egy kis halál.

Mindegy, hogy a vérkeringés, nyirokkeringés, anyagcsere vagy akár az elme területén üti-e  fel a fejét. Leképeződhet ez akár a környezetünkben felhalmozódott felesleges dolgok formájában is, melyek fullasztóan hathatnak ránk.

Mi az ellenszer? A test szisztematikus és teljes átmozgatása, könnyen feldolgozható teljes értékű táplálék biztosítása. Nem csak a testnek. Az elmének is ugyanígy jár a mentális tréning, és az olyan táplálék, amely emel és tölt, akár könyvek, filmek, beszélgetések, gondolatok formájában. A jógagyakorlással szabályozni tudjuk a prána, életerő áramlását is.

A pangás ellentéteként az akadálymentes áramlást akartam egy képpel megjeleníteni,  a választott fotó pedig emlékeztetett rá, hogy  mennyire fontos a természettel és természetünkkel összhangban élni. A természet és saját biológiai óránk ritmusát követve még könnyebbé válik az optimális működés fenntartása. A dinacsárjáról, ájurvédikus napirendről szól majd következő bejegyzésem.

Záró gondolatként egy Iyengar jógatanárt idézek:

“A tűz az ászanában van. Minden filozofálás csak füst. Koncentrálj a tűzre.” /Kobad Variava/

Namaste

Évi

[i] http://magyarjogaakademia.hu/jogaoktato-kepzes/tanarok/papai-gyula/

Kedves Látogató!

Ezúton értesítelek, hogy a BINDU JÓGA átköltözött Londonba.

Amennyiben online jógaterápiás konzultációt szeretnél, keress a lent megadott e-mail címen vagy Facebookon.

Namaste

Évi