Nem az vagyok, ami megtörtént velem, az vagyok, amivé válni akarok

2018. 04. 12

Az elme kondicionáltsága gyakran szab gátat annak, hogy valóban szabadon merjünk álmodni, tervezni. Ezeket hagymarétegként rántja le rólunk a szádhana, azaz a jógagyakorlás. Szándékosan használom a jógapózokat pont ezeknek a hitrendszereknek a megdöntésére is. Felszabadító látni, ahogy ténylegesen határokat döntünk le órán, és rájövünk, mennyivel többre is vagyunk képesek, mint gondoltuk volna.

„Bármit képes vagy megtenni, vagy álmodni azt, hogy képes vagy; kezdd el. A bátorság különleges erő.” /Goethe/

A jóga gyakorlásával olyan erőforrásra teszünk szert, ami segít megbirkózni feldolgozatlan élethelyzetekkel, és tudatosítja, merre haladunk most. Arról is jelzést kapunk, ez mennyire van ez az irány összhangban belső lényünkkel. A test nem hazudik. Folyamatosan ott van minden gondolat, érzelem lenyomata, csak annyira hozzászoktunk aktuális állapotunkhoz, hogy ez nem tudatosul bennünk. Ezeket az apró jeleket segít észlelni a jóga azáltal, hogy az interoceptív, kifelé irányuló érzékelésből az exteroceptív, azaz belső felé indulunk el.  A jógatradíció azonnali megoldást ajánl ezeknek az eltéréseknek normalizálására. Ha ezeket a szinte észrevehetetlen apró igazításokat rendszeresen végezzük, összeadódva egy teljesebb élet megéléséhez vezetnek el.

Imádom ennek jeleit másokon látni, akár egy fejfájással megérkezett gyakorlóról van szó, aki óra után ragyogva szinte kilebeg – óh, az a csodás laza homlok- , vagy egy feleség jelzi, hogy miközben férjével vitába kerültek, használta a tanult légzésmintát, és teljesen higgadtan reagált ez alkalommal. A szokásos sémáktól eltérve más volt a reakció, és ezáltal kedvezőbb irányba ment tovább a beszélgetés is, ami hosszútávon egy javuló kapcsolatot eredményezhet.

Még egy utolsó példa, amit írásban kaptam:

„Örök hála a hasi légzésért! Ha semmi más haszna nem lett volna az elmúlt éveknek, csak az, hogy ma még éppen időben észbe kaptam, és nem lettem rosszul a fogorvosi kínzószékben, már akkor is megérte volna 🙂”

Szeretettel várlak óráimon, kezdőként is bátran becsatlakozhatsz.

 

Namaste

Kutasi Évi
Jógaoktató, jógaterapeuta
+ 36 70 262 44 21

Kedves Látogató!

Ezúton értesítelek, hogy a BINDU JÓGA átköltözött Londonba.

Amennyiben online jógaterápiás konzultációt szeretnél, keress a lent megadott e-mail címen vagy Facebookon.

Namaste

Évi