Jógakutatás – online kérdőív

2018. 01. 20

A  jógázás számomra egy racionális és tudományos területként tárult fel legelső jógaoktatóimnak, Selmeci Csongornak és feleségének, Ágicának köszönhetően. Emlékszem, milyen mély hatással volt rám, amikor Blackburn és Dean Ornish felfedezéséről beszéltek. 2009-ben még csak annyit állapítottak meg, hogy az öregedés lassítható. Azóta sikerült bizonyítani, hogy ez a folyamat, amit természetesen bekövetkezőnek könyveltünk el, meg is fordítható.

Sokan olvasnak szívesen motiváló tanulmányokról, amelyek során pontosan elemezték a jóga hatását. Ahhoz, hogy ezek megszülethessenek, szükség van adatgyűjtésre. Ebben tudsz most segíteni félórás kérdőív kitöltésével, amit még 2018. február 5-ig megtehetsz. Általában a jógagyakorlás fiziológiai hatásait rögzítik, mint a fenti említett példában is. Ez a vizsgálat viszont a pszichológiai változásokra irányítja a figyelmet. A tanulmány címe A jógázás pozitív pszichés és életmódbeli hatásainak vizsgálata. A következőket osztotta meg erről a Selmeci házaspár:

“A kutatás fő célja, hogy a jóga gyakorlásának tudományos megerősítést adjunk és hozzájáruljunk a jóga pozitív megítéléséhez. A magyarországi jógaközösség pozitív pszichés jellemzőit szeretnénk feltérképezni, illetve a jógázás hatására létrejövő személyiségfejlődést megvizsgálni. Az alábbiakban röviden összefoglalom a kutatás tartalmát és tervezett menetét.

Az alapokat Cloninger Temperamentum és Karakter elmélete adta, aki a személyiséget az öröklékenység és környezeti hatások szempontjából is leírta. Cloninger ezen fejlődéselmélete és a jóga tanai között összefüggéseket feltételezünk. Fejlődéselméletben, a személyiség fejlődésének a csúcsa a transzcendencia karakterfaktorának legfelsőbb szintjét jelenti. Mivel a karakterdimenziók egymás előfeltételei, ezért a legmagasabb transzcendencia fok, vagyis a lelki és spirituális elfogadás, az együttműködés és az önirányítottság karakterfaktorainak legfelsőbb szintjeit feltételezi. A vizsgálat törzsét tehát e 3 karakterfaktor fejlődése és elemzése jelentené, azaz:

  • transzcendencia (lelki és spirituális elfogadás)
  • önirányítottság
  • együttműködés.

Valóban érdemes lenne megvizsgálni, hogy tudományos módszerekkel is kimutatható lesz-e ez a fajta fejlődés, mert eddig csak elméleti alapokat írtak le, de nem igazolták.”

Ha tudsz erre időt szakítani, a kérdőívet ITT találod.

 

 

 

 

Kedves Látogató!

Ezúton értesítelek, hogy a BINDU JÓGA átköltözött Londonba.

Amennyiben online jógaterápiás konzultációt szeretnél, keress a lent megadott e-mail címen vagy Facebookon.

Namaste

Évi