Az ülés az új dohányzás – Bene Máté videóajánló

2018. 01. 09

A hatha jógától alapvetően valóban elvárható, hogy mellékhatásként tartásjavítással ajándékozzon meg minket, megszüntesse a derékfájást, és egy egészségesebb testben élhessünk. (A gyakorlás elején át szoktuk beszélni, hogy mi indokolja az alaptesthelyzet kialakítását jógikus szemszögből és milyen fiziológia okai vannak ennek.)

Mire a nyugati ember végig járja iskoláit, ideje jelentős részét már üléssel töltötte el. Majd beül munkahelyére, vagy az autóban folytatja ugyanezt. Habár az átlagember nem létezik, mégis esélyes, hogy sok jógázó(jelölt) az ideálisnál jelentősen több időt töltött el így. Erre a faktorra pedig érdemes odafigyelnie az oktatónak is.

A jógaoktatói képzés után a jógaterapeuta képzés elvégzésére ez is nagyban motivált: hiszen az ülő életmód elterjedéséből fakad, hogy számos ember már kialakult gerincsérvvel keres fel. Majd további válaszkeresésben akadtam rá Bene Mátéra. Úgy döntöttem, egy olyan embertől akarok tanulni, aki saját porckorongsérvét is meggyógyította, és azóta is folyamatosan kutatja a legújabb elérhető megoldásokat, összefüggéseket. Rendszeresen jár külföldre is, hogy minél frissebb anyagokat tudjon képzéseibe foglalni. Így végeztem el a gerincterápia jógával tanfolyamot, ami jelentős mértékben hozzásegített ahhoz, hogy felkészültebben tudjam fogadni a a gerinc- és porckorongproblémával érkezőket is.

A következő pontok biztosan ismerősen az órákról, hiszen újra és újra elmondom órákon. ITT olvashatsz arról, hogy jógázz porckorongsérvvel.

Mivel a terem minden jógaeszközzel felszerelt a függeszkedés, lógás is beépíthető idővel a gyakorlásra. Erről egy komment rész kérdés – válaszát osztom meg:

Kérdés:

Szeretnék érdeklődni, hogy miért hatékonyabb, ha fejjel lefelé lógok egy denevérpadon, mintha mondjuk egy sima gyűrűn, vagy nyújtón kézzel kapaszkodva lógok és nyújtom magam?
Azért kérdezem,mert nyilván egyszerűbb megoldani a “sima” nyújtást, mint beruházni egy gerincpadra. És ha hatásosabb is, de mondjuk nem tudok megvenni egy ilyen készüléket: a “nomál” lógás egyébként segíthet-e valamit, vagy ne is pazaroljam rá az időt?

Bene Máté válasza:

  • Ha fejjel lefelé lóg, akkor az izmai teljesen ellazulhatnak a dereka körül, ami sokkal erősebb nyomáscsökkenést jelent a porckorongon.
  • Ha a kezével kapaszkodik, akkor annak érdekében, hogy a felkarcsontja ne szakadjon ki a váll vápájából, egy sor izmát kénytelen megfeszíteni. Ez a feszültség részben a derékra is ráterjed, ami erősen limitálja a húzóerőt. Arról nem is beszélve, hogy a két láb súlya kevésbé jelentős, mint a amikor a teljes felsőtest és a fej húz lefelé.
  • Addig is: mindenképp lógjon bárhol ha tud, mert egy kis dekompresszió is jobb, mint a semmi. Ha lóg, tudatosan törekedjen a derék ellazítására.

Mint volt diákja, e-mailben értesültem a következőkről, amit érdemesnek tartok megosztani veletek.

Gyakori tévedések:  Ez a videó a gerincbetegek leggyakoribb tévedéseiről szól. A legtöbbet ma még sajnos kollégák is osztják és tanítják. Te ne tartozz közéjük!

https://porckorong.hu/blog/uj-video-porckorongservesek-gyakori-tevhitei-karos-tevedesek-a-gerincserv-korul/

Egy nyakgyakorlat: Egy egyszerű, de korrekt kis gyakorlat a nyaki sérv megelőzésére Elkerüli azt hibát, amit sok mozgásterápia magában foglal: nem a rossz mintán belül dolgozik.

https://porckorong.hu/blog/nyaki-porckorongserv-torna-autodekompresszios-irany/

További mazsolázni való: http://gerinc.hu/

Figyelmes gyakorlást!

Kedves Látogató!

Ezúton értesítelek, hogy a BINDU JÓGA átköltözött Londonba.

Amennyiben online jógaterápiás konzultációt szeretnél, keress a lent megadott e-mail címen vagy Facebookon.

Namaste

Évi