A JÓGAÓRÁK FELÉPÍTÉSE

Ráhangolódás

Az óra elején általában egy regeneratív mellkasnyitó pózban pihenve biztosítjuk, hogy nem csak fizikailag, de lelkileg is megérkezz az órára. Nem biztos, hogy mindig teljes nyugalmi állapotodban sikerül a foglalkozásra megérkezni, hiszen lehet, hogy sietned kellett, hogy odaérj, vagy más okból kifolyólag stresszes napod volt. Ezzel felkészülünk a gyakorlás megkezdésére.

ÓM/AUM

Az OM/AUM mantra rezgetése lenyugtatja az elmét, tisztítja a tudatot, feltölt minket pránával (életerővel). Így segíti a koncentráció kialakítását és az elmélyült gyakorlást.

Pránajáma (légzőgyakorlatok)

A légzés a kapocs az elme és test között, ennek fenntartása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a gyakorlást jógázásnak minősítsük. A légzés irányításával képessé válunk mentális és lelki folyamatainkat uralni.

Előkészítő gyakorlatok

A „bádogember beolajozása”, a test felkészítése a komolyabb fizikai gyakorlásra. Ezek önmagukban is terápiás hatásúak.

Ászanák (jógapózok)

Statikusan, vagy egymás után dinamikusan végzett jógapózok következnek. Minden órán átmozgatjuk a gerincet előre, hátra, oldalra, illetve csavarást is végzünk. Nem maradhatnak el a törzs-, has-, kar-, lábizmokra ható gyakorlatok az óra fókuszának megfelelően összeállítva. Külön figyelmet fordítok a testtartásjavító gyakorlatokra a fascia rendszert figyelembe véve, hogy az ülő/állómunka hatásait kiegyensúlyozzuk. Mindezt a légzés és a figyelmi munka kíséri folyamatosan, így edzük elménket is.

Relaxáció

Az légzésszinkronnal végzett intenzív testgyakorlás után könnyebb a relaxáció állapotába kerülni, mint ha csak külön gyakoroljuk. Kondicionálni tudod magad, azaz minél többször végzed, annál könnyebben el tudsz lazulni. A relaxáció során pozitív megerősítést is használunk.

ÓM/AUM

Az OM/AUM mantrával zárjuk le az órát.

Kedves Látogató!

Ezúton értesítelek, hogy a BINDU JÓGA átköltözött Londonba.

Amennyiben online jógaterápiás konzultációt szeretnél, keress a lent megadott e-mail címen vagy Facebookon.

Namaste

Évi