Kapcsolat, kapcsolódás, szeretettank

2018. 04. 01

Az első két szó foglalkoztatott az elmúlt napokban, és most ismét felbukkant bennem a hosszú hétvége során. Sok családtaggal vagyunk kapcsolatban, akikkel az ünnepek alatt több időt tölthetünk együtt. Számomra a kapcsolat szó egy kötésre utal, ami nincs automatikusan megtöltve minőségi tartalommal. A gyermek-szülő, férj-feleség kapcsolat nem a betöltött szerepünktől, hanem az abba rendszeresen befektetett energiától lesz valódi kapcsolódás.

„A legértékesebb ajándék, amit fel tudunk  ajánlani egymásnak, az a jelenlétünk. Amikor a mindfulness, azaz a tudatos jelenlét körbeöleli szeretteinket, kivirulnak. ”

A fenti Thich Nhat Hahn idézetben benne rejlik a kapcsolódás egyik titka. „A tudatos jelenlét, azaz a képesség, hogy jelen vagyunk-e lélekben is vagy másra figyelünk, az emberi kapcsolatainkat sokkal nagyobb mértékben meghatározza, mint gondolnánk.

TUDATOS JELENLÉT A KOMMUNIKÁCIÓBAN – A 4 KÉRDÉS

Négy kérdést teszünk fel az embereknek, akiket szeretünk, akik szakmailag számítanak nekünk, akikkel a mindennapi életünk során találkozunk. Megkérdezzük a pultost, aki felveszi a kávérendelést, a kocogó szomszédot, akinek intünk az autóból a munkába menet, és az idős asszonyt, aki szemben ül velünk a vonaton.

A négy kérdést ritkán tesszük fel szóban, ahogy a válaszokat is ritkán kapjuk szavakkal. Szinte mindig néma, kimondatlan kérdések, mert majdnem mindig tudatalatti kérdések ezek.

Ha a négy csendes kérdés minden egyes csendes válasza döntően IGEN, akkor a kapcsolatokban a szeretet egyre tapinthatóbbá válik, és azonnal érezhető.

Romantikus környezetben, amikor ezek a kérdések megválaszolatlanok maradnak, az a személy, aki öntudatlanul megkérdezi őket, jellemzően egyre távolibbá, egyre nyughatatlanabbá válik a kapcsolatban, és gyakran elkezdi keresni a drámát és a zaklatottságot, hogy figyelmet kapjon és élettel telinek érezze magát. Tágabb értelemben azok az emberek, akik nem kapnak választ ezekre a kérdésekre (vagy ami még rosszabb, akik “nemet” kapnak), egyre inkább elválasztva érzik magukat a közösségtudattól.

A 4 kritikus kérdés

Látsz engem?

Érdekel, hogy itt vagyok?

Elég vagyok neked, vagy szükséged van arra, hogy valamilyen módon jobb legyek?

Meg tudom mondani, hogy különleges vagyok neked, abból, ahogyan rám nézel?

Ha a gyerekeid, a kollégáid, a partnered vagy igazából a közösséged bármely tagja úgy érzi, hogy őszintén értékeled őt, az azért van, mert olyan módon kezeled őket, hogy minden kérdésre következetesen igenlően válaszolsz. Mert amikor rájuk nézel, tényleg időt szakítasz arra, hogy lásd is őket. Azaz: tudatosan jelen vagy számukra, tehát a tudatos jelenlétet választod.

Tudatos jelenlét – egy szokás, ami egy csapásra megváltoztatja az emberi kapcsolatainkat

Gyakran nem tudatosan vagyunk jelen hétköznapi tevékenységek során. De igazából, az a szokás, hogy nem vagyunk jelen, tragikus módon megjelenik azokban a pillanatokban is, melyben valóban jelen akarunk lenni:

  • Az életed szerelme belép a szobába lefekvés előtt, és alig nézel fel a telefonodból.
  • Találkozol a legjobb barátoddal egy közös reggeli alkalmával, elmondod, hogy “olyan jól nézel ki”, vagy megkérdezed, hogy “nehéz volt idetalálnod?” anélkül, hogy bármit is jelentene ez számodra.
  • Becsatolod a lányod cipőjét, és amikor elkészültél, felkapod a bekészített ebédjét, átadod neki, és ezzel egyidejűleg megragadod a táskádat és a kulcsaidat, anélkül, hogy valaha is ránéznél közben.

Mindannyian ezt tesszük. Átsiklunk számunkra kedves pillanatokon minden egyes nap. Néha nem nagyon emlékszünk arra, hogy mit csináltunk a héten, mert nem voltunk teljesen jelen.

De hogyan tudunk válaszolni folyamatosan ezekre a kérdésekre?

Ha látsz valakit, tudasd vele, hogy látod őt! Lassíts le, válaszd a tudatos jelenlétet és bár furcsa ezt leírni, mert annyira egyszerű, de egy pillanatra ténylegesen nézz a másikra! Csak egy extra másodpercre… A szó szoros értelmében.

És a szó szoros értelmében, ha valóban szeretsz valakit, mutasd ki a szeretetedet! Szó szerint! Engedd, hogy a szeretet, amit érzel, látszódjon az arcodon, a szemedben és a jelenléted minőségében! A lelassulás és ez az egyetlen extra másodperc mutatja azt, hogyan kapcsolódsz.

Ez az extra másodperc az a fajta minőség, amely a rossz hangulatodat jobbá változtatja egy rossz nap után, ez a titka azoknak az embereknek, akik olyan kedvesek, ez az, amit a legjobb vezetők tesznek – segíteni az embereknek, hogy észrevehetőknek és megbecsültnek érezzék magukat, ez teljesen meg fogja változtatni az életedet!

Ezért szeretjük azokat az embereket, akikkel valóban elevennek, élettel telinek érezzük magunkat, mert valamilyen szinten mindannyian kétségbeesetten jelen akarunk lenni.

A tudatos jelenlét egy döntés. Csak egy másodperces döntés: „Oké, most már jelen vagyok.” Ezt a nap folyamán újra és újra és újra meg kell hoznod. Uppsz, elkalandoztál a jelen pillanattól? Nem gond! A visszaút csak egy másodpercig tart. ” [i]

SZERETETNYELVEK A SZERETETTANK FELTÖLTÉSÉÉRT

Ami a kapcsolódást két ember között tovább javíthatja, az a szeretetnyelvek tudatosítása, és átbeszélése. Mindenki eltérő módon fejezi ki érzelmeit. „Chapman a személyes szeretetnyelvünket az idegen nyelvhez hasonlítja. Ha két eltérő anyanyelvvel rendelkező ember találkozik, csak nehezen vagy egyáltalán nem jön létre a kommunikáció közöttük. Ha egyikük megtanulja a másik nyelvét, akkor lehetővé válik a társalgás, de nehéz helyzetekben az idegen nyelv nem pótolhatja az anyanyelvet. Vagyis az optimális kommunikáció csak akkor jön létre, ha mindkét fél megtanulja a másik anyanyelvét – azaz a szeretetnyelvét.

Egy másik szemléletes hasonlata szerint személyiségünk egy motorhoz hasonló, amelynek rendszeresen szükség van üzemanyagra ahhoz, hogy megfelelően működjön. A házasságban a házastársak feladata egymás szeretettankjának a feltöltése. A félreértések, csalódások és házassági problémák hátterében az áll, hogy szeretetünket nem partnerünk szeretetnyelvén fejezzük ki.

Az öt szeretetnyelv közül mindannyiunknak van egy elsődleges szeretetnyelve, amely mélyebben hat ránk az összes többinél. Hasonlóan, ha nem beszéljük párunk elsődleges szeretetnyelvét, akkor ő valószínűleg nem érez kellő szeretet, még akkor sem, ha a többi nyelvet jól “beszéljük”.

AZ ÖT SZERETETNYELV

1. ELISMERŐ SZAVAK

Az elismerő szavak esetében az egyik fél úgy érzi, hogy a társától érkező, magától értetődő dicséret mindennél többet jelent számára. A szavak tehát ebben az esetben többet érnek a cselekedeteknél.

2. MINŐSÉGI IDŐ

Akinek a minőségi idő a legfőbb szeretetnyelve, az a rá irányuló figyelem hatására érzi leginkább azt, hogy őt igazán szeretik. Ez lehet egy beszélgetés, egy közös vacsora, vagy egy közösen eltöltött hosszú hétvége is. A kulcskifejezés az osztatlan figyelem, hiszen tévézés, olvasás, közben nem lehet kapcsolatot építeni.

3. AJÁNDÉKOZÁS

Az ajándékozás annak szimbóluma, hogy gondolunk a másikra. A szeretet látható jele. Nem szabad összekeverni azonban ezt a szeretetnyelvet az anyagiassággal, hiszen itt jelképes, apró ajándékokról, meglepetésekről van szó, az érték nem számít. Annak, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, már az is a megbecsülés jele, ha valaki időt szakít arra, hogy megtalálja számára a megfelelő ajándékot, vagy meglepje őt.

4. SZÍVESSÉGEK

Annak, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, bármely cselekedet, amely megkönnyíti az életét, rengeteget jelent. A másik fél által elvégzett feladatok (bevásárlás, főzés, mosás, takarítás stb.) kicsiny szolgálatként foghatók fel, amelyek azonban tervezést, időt és fáradságot igényelnek.

5. TESTI ÉRINTÉS

Az átölelés, hátba veregetés, kézfogás, a kar, váll vagy az arc figyelmes megérintése a szeretet vagy törődés kifejezése lehet. Azon személy számára, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, a fizikai jelenlét és az elérhetőség a legfontosabb. Egy-egy kedves mozdulat többet mond számukra száz szónál.” [ii]

Elképzelhető, hogy egyértelmű, számodra melyik az elsődleges nyelv, ám ha árnyaltabb képet szeretnél kapni magadról, esetleg családi szinten tudatosítanátok, hogy mivel tudjátok a másik szeretettankját leginkább tölteni, ITT is található egy gyorsteszt, illetve Gary Chapman oldalán külön tesztek vannak egyedülállóknak, gyerekeknek és pároknak: www.szeretetnyelvek.hu

Kívánok nektek önfeledt kapcsolódásokat és csordultig töltött szeretettankokat!

Évi

 

[i] http://mindfulnessitthon.hu/mindfulness-es-kommunikacio

[ii] https://hu.wikipedia.org/wiki/Az_%C3%B6t_szeretetnyelv#cite_note-szerelmunk.hu-1

www.7koznapi.blog.hu/2017/11/13/a_szeretet_5_nyelve

www.kristalycsakra.hu/index.php/cikkek-irasok/343-a-szeretet-5-nyelve-teszt

www.thriveglobal.com/stories/16020-4-questions-we-unconsciously-ask-near-constantly

 

Kedves Látogató!

Ezúton értesítelek, hogy a BINDU JÓGA átköltözött Londonba.

Amennyiben online jógaterápiás konzultációt szeretnél, keress a lent megadott e-mail címen vagy Facebookon.

Namaste

Évi