Hogy lehetnél a valaha volt legjobb verziód?

2017. 11. 19

Általános törvény, hogy nem a 180 fokos fordulatok működnek hosszú távon, hanem az, ha apró változtatásokat rendszeresen és fokozatosan iktatunk be az életünkbe. Egy év múlva miért lehetnél hálás magadnak? Hogy,

 • időben ágyba mész?
 • elkezdesz elég vizet inni?
 • korlátozod a kütyü-idődet?
 • napközben többször átmozgatod magad?
 • sétálsz egyet munka után?
 • sérthetetlen én-időt jelölsz ki magadnak?

Úgyis te tudod a legjobban! Sokszor csupán az elfoglaltságunk az, ami ezektől a könnyedén megvalósítható lépésektől elválaszt. Csak az áll közénk és jobb életminőségünk közé, hogy nem biztosítunk időt magunknak, hogy tudatosítsuk, mire is van szükségünk éppen. Ne sajnáld magadtól ezt az én-időt soha. Akár bokros üzleti teendőid, vagy családi kötelezettségeid vannak, állj meg időről-időre. Adj időt, hogy ráérezz, mi tenne most jót neked. Ha odafigyelsz magadra, és gondodat viseled –mert, ha te nem, akkor ki teszi ezt meg? – egyre hatékonyabban képes leszel megoldani a napi feladatokat, és egyre több időd juthat magadra és mindarra, amit az életed részeként képzelsz el. Tudom, hogy ez az elején időveszteségnek tűnhet, de sokszorosan megtérül, főleg ha a rutinod részévé teszed.

A jógában ez a mindfulness is hozzásegíti a gyakorlókat a jobb életminőséghez. Lehet, hogy már most is úgy érzed, teljes életet élsz, ám minden lehet még jobb is. Szondy Máté: Mindfulness, megélni a pillanatot avagy a tudatos jelenlét pszichológiája című könyvét ajánlom további olvasmánynak.

“Képzeld magad egy koncertterembe, ahol a legédesebb zene dallamait hallgatod, amikor hirtelen eszedbe jut, hogy elfelejtetted bezárni az autódat. Nyugtalankodsz a kocsi miatt, nem tudsz kimenni a teremből, de a zenét sem tudod már élvezni. Tökéletes példája ez annak az életnek, amit a legtöbb ember él. ” / Anthony De Mello/

A könyv borítóján ezt olvashatjuk (kiemelés tőlem):

“Kutatások szerint az átlagember ébren töltött idejének 47%-ában gondolatai elkalandoznak attól, amit tesz. Ennek azonban ára van: amikor elménk csapong, lényegesen kevésbé érezzük magunkat elégedettnek, mint amikor jelen vagyunk a pillanatban.

A tudatos jelenlét nem más, mint figyelmünk irányításának különleges módja az “itt és most”-ra. Bár a fogalommal sokszor találkozhatunk különböző vallási és spirituális témájú könyvekben is, elsajátítása nem kötődik semmilyen világnézethez. Célja az, hogy teljes valónkkal jelen legyünk a pillanatban. Az élmények éber, ítélkezés-mentes, nyitott megélésének ugyanis számtalan pozitív testi és lelki hatása van:

 • enyhíti az átélt stressz intenzitását
 • megerősíti az immunvédelmet
 • elviselhetőbbé teszi a fájdalmat
 • csökkenti a depresszió és a szorongásos problémák kialakulásának veszélyét
 • javítja figyelmi kapacitásunkat.

Akik gyakrabban élik meg a tudatos jelenlétet,

 • elégedettebbek az életükkel
 • magasabb az önbecsülésük
 • valamint sokkal elfogadóbbak önmagukkal és másokkal szemben.

És ez csak néhány kiragadott példa a sok közül. Érdemes hát elsajátítani az éber figyelem “művészetét”, melyet a könyvben tesztek és gyakorlatok is segítenek.”

Teszteld magadon, téged milyen apró lépések segíthetnek hozzá, hogy a valaha volt legjobb verzióddá válhass. 

Ha kíváncsi vagy, a jóga mit ajánl ennek eléréséhez, gyere el egy jógaórára!

 

Órarend

 

Kedves Látogató!

Ezúton értesítelek, hogy a BINDU JÓGA átköltözött Londonba.

Amennyiben online jógaterápiás konzultációt szeretnél, keress a lent megadott e-mail címen vagy Facebookon.

Namaste

Évi