Biztonságos gyakorlás és napközben is egészségesebb szokások

2018. 04. 03

A hétvégén ismét megnéztem egy videót Varga Judittal az egyik jóga konferenciáról (lásd lejjebb), ami a biztonságos gyakorlásról szól, majd megláttam Bene Máté kihívását. Mindketten sok olyan információt osztanak meg, amelyek segítenek, hogy még a rendszeres, hosszútávú jógázás is csak pozitívumokat hozzon az életünkbe. Sajnos lehet nem megfelelően is gyakorolni, és ezzel ártani, ezt pedig érdemes az órákon is elhangzó irányelvek betartásával elkerülni.

Bene Máté az, akinél 2016-ban elvégeztem a Gerincterápia jógával képzést, és a mai napig rengeteg porckorongvédő megjegyzésem innét származik. Az itt elsajátított ismeretek által még inkább képessé váltam óráimat a nyugati ember ülőéletmód által leterhelt gerincére szabni, és kifejezetten gerincbarát foglalkozásokat tartani. Ennek igazi próbája, amikor porckorongsérvvel érkezik valaki gyakorolni, és amiket javaslok, ő aztán a saját bőrén teljesen biztosan érezni fog. Ha a jógázás megkezdése előtt pedig már járt szakembernél, szinte egymás mondatait fejezzük be a porckorong védelmével kapcsolatosan, és ez nagyon jóleső visszajelzés és megerősítés számomra. A megelőzésben is sokat számít ez az ismeret. A mindennapi szokásaink meghatározó szerepéről is sokat beszélek: mire figyelj takarítás közben, mit tehetsz az ülőéletmód ellen, mit tehetünk a mozgáson kívül az egészséges gerincért.

Máté április 5-től egy kihívással készül a porckorong.hu oldalon. A “Tavaszi gerinctakarítás” 10 napos, és egy sor egészségesebb szokás felvétele a cél: www.facebook.com/porckorong.hu/. Érdemes lehet ezt követni akár Facebook oldalán is.

A porckorong védelmén kívül még számos dologra érdemes figyelni gyakorlás közben. Ha van 42 perced, ajánlom Varga Judit: Hogyan kerüljük el a sérüléseket ászana- gyakorlásban című videóját: https://www.youtube.com/watch?v=EGV-PiHLR2s

Ezekből is bizonyára sok ismerős tanács lesz, amiket alkalomról-alkalomra elmondok, annak reményében, hogy figyelmesen és biztonságosan hajtod majd végre a pózokat minden ismétlésnél. Judit beszél a komfort, tanuló és pánik zónákról. A pánik zóna teljesen egyértelműen látható számomra az első órától kezdve, és figyelmeztetlek erre. Ha már egy ideje gyakoroltok velem, már hamarabb kiszűröm a komfort zónás gyakorlást is, és akkor jelzem azt is.  🙂

Nem véletlenül szelektálok olyan óvatossággal a páros gyakorlatokból sem. A biztonságos gyakorlás érdekében hangsúlyozom a tudatosságot és kommunikációt, hiszen saját tapasztalatom van, milyen lesérülni egy ilyen helyzetben.

Az órákon sokszor használunk eszközöket is, ami a póz helyes felvételét megkönnyítheti. Kezdő gyakorlóként sok fizikai korlátba ütközhetünk bele, amin segít átlendülni a tégla, blokk, heveder, hengerpárna, vagy a felfüggesztett kötelek használata. Így a gyakorlás változatos, és a fokozatosság elvét betartva lehet biztonságosan fejlődni.

De ez rajtad is múlik. Egy ülő előrehajlásnál okozhatsz sérülést magadnak a heveder nem kontrollált használatával, épp ezért kérem, hogy figyeld a bizonyos testrészekről érkező érzeteket és azoknak megfelelően igazítsd a pózt. Ez az oka, hogy mindig figyelem az arcotokat, és a sérülés megelőzésének legfontosabb alapfeltételét keresem: a belső szeretetteli, türelmes hozzáállást saját magunkhoz. Ennek a befelé irányuló figyelemnek és attitűdnek a megalapozása történik meg az óra elején a ráhangoló pózban.

Ha friss sérüléssel érkezel órára, kérlek, mindig jelezd! A módosításokat ennek megfelelően tudom javasolni.

Ha már jógázunk, alapelv, hogy legalább ne ártsunk vele. Valamint, ha már jógázunk, amit ott felépítünk, a régi rossz szokásokkal ne romboljuk le  napközben.

Egészségmegőrző új szokásokat és biztonságos gyakorlást kívánok Nektek!

Évi

 

Kedves Látogató!

Ezúton értesítelek, hogy a BINDU JÓGA átköltözött Londonba.

Amennyiben online jógaterápiás konzultációt szeretnél, keress a lent megadott e-mail címen vagy Facebookon.

Namaste

Évi